فهرست مطالب

مطالعات برنامه ریزی سکونتگاه های انسانی - پیاپی 62 (بهار 1402)

مجله مطالعات برنامه ریزی سکونتگاه های انسانی
پیاپی 62 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/01
  • تعداد عناوین: 20
|
  • سیده فهیمه هاشمپور، نصرالله مولائی هشجین*، محمدباسط قریشی، بهمن رمضانی صفحات 1-16

    تغییرات کاربری اراضی کشاورزی در واقع به عنوان یکی از پدیده های نامطلوب و آشکار نشیت گرفته از زیاده خواهی های انسان به شمار می آید. یکی از مهمترین پیامدهای حادث شده از این تغییر نامطلوب، ایجاد بی نظمی در معیشت و درآمد ساکنان محلی و بروز تحرکات جمعیتی است. براین اساس هدف اصلی این پژوهش، بررسی پیامد تغییر کاربری اراضی کشاورزی بر تحولات جمعیتی نواحی روستایی شهرستان ساری است. روش انجام این تحقیق توصیفی- تحلیلی و از روش کتابخانه ای و پیمایشی جهت گردآوری اطلاعات استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش 25 روستا که به روش نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده سهمیه ای تعیین و بر اساس فرمول کوکران 381 خانوار به عنوان حجم نمونه جهت توزیع پرسشنامه، تعیین گردیده است. نتایج تحلیل های بدست آمده نشان داد که مساحت اراضی کشاورزی در طی 10سال اخیر به میزان 6 درصد کاهش یافته است این کاهش در میزان مساحت و تولیدات کشاورزی، روی تحرکات جمعیت روستاها تاثیر زیادی داشته بطوریکه روستاهای با فاصله نزدیک به شهر و دریا به دلیل برخورداری از امتیاز مجاورت و همزیستی با شهر به ویژه در ابعاد فرصتهای شغلی و بهره مندی از خدمات و زیرساختها، از مزیت ارزانی شرایط زندگی و به خصوص اجاره مسکن و یا حتی خرید زمین یا مسکن بهره مند بوده، زمینه ساز رشد جمعیت پذیری در این روستاها می شود، و در روستاهای دور از شهر به علت عدم دسترسی و شکل گیری مطلوب خدمات و امکانات، اما ارزش افزوده اراضی کشاورزی حاصل از تغییرات کاربری به روند تخلیه جمعیتی در این روستاها دامن زده است.

    کلیدواژگان: اراضی کشاورزی، تغییر کاربری، جمعیت، نواحی روستایی، شهرستان ساری
  • محسن آقایاری هیر*، محمد ظاهری، حسین کریم زاده، رضا طالبی فرد صفحات 17-35
    امروزه بحث در زمینه پایداری توسعه در سکونتگاه های روستایی به عنوان زیرنظام تشکیل دهنده نظام سرزمین از اهمیت قابل توجهی برخوردار است. چرا که پایداری ابعاد مختلف توسعه در سکونتگاه های روستایی می تواند در توسعه منطقه ای و ملی نیز مفید واقع گردد. در این راستا پژوهش حاضر که پایداری توسعه در نواحی روستایی شهرستان جیرفت و عوامل فضایی موثر بر آن را مورد بررسی قرار می دهد، از نظر هدف، کاربردی و به لحاظ ماهیت و روش انجام، توصیفی- تحلیلی می باشد. محدوده مورد مطالعه شامل 38 روستای نمونه دارای سکنه واقع در شهرستان جیرفت است و حجم نمونه، سرپرستان خانوار و متخصصان حوزه برنامه ریزی روستایی را شامل می گردد. جهت بررسی پایداری توسعه در سکونتگاه های روستایی و تحلیل داده های حاصل از پرسشنامه سرپرستان خانوار از تکنیک CoCoSo و تحلیل خوشه ای K و جهت تحلیل داده های حاصل از پرسشنامه متخصصان در ارتباط با اولویت بندی عوامل فضایی اثرگذار بر پایداری توسعه از آزمون فریدمن در محیط نرم افزار SPSS استفاده گردید. براساس تکنیک CoCoSo، روستاها با توجه به مقدار (Ki) رتبه بندی و سطح بندی شده اند. نتایج حاصل از پژوهش بیانگر آن است که روستاهای عباس آباد، دره رود و حیشین سفلی در وضعیت «پایداری ضعیف یا ناپایدار» قرار دارند و در مقابل، بیشترین میزان پایداری مربوط به روستاهای دولت آباد اسفندقه، دولت آباد مرکزی، دریاچه، فردوس، سغدر، پشتلر و حسین آباد دهدار می باشد. در شکل گیری این وضعیت، عوامل فضایی چون: سرمایه گذاری دولت، جمعیت روستا و فاصله روستا از مرکز شهرستان بیشترین تاثیر را دارند.
    کلیدواژگان: پایداری توسعه، سکونتگاه های روستایی، شهرستان جیرفت، تکنیک CoCoSo
  • رسول حیدری سورشجانی*، کامران دولتیاریان، محسن شاطریان صفحات 37-50

    محیط با کیفیت مناسب، احساس رفاه و رضایتمندی را برای ساکنان آن از طریق ویژگی های فیزیکی یا اجتماعی و نمادین به وجود می آورد در واقع رضایت از کیفیت سکونتی به معنای ارزیابی محیط، در ارتباط با احتیاجات و خواسته های شهروندان از واحد مسکونی، محله و ناحیه سکونتی است.. حجم نمونه با بهره گیری از فرمول کوکران 382 برآورد و پایایی ابزار تحقیق با استفاده از آلفای کرونباخ با مقدار با 920/0 محاسبه شد که نشان دهنده مطلوبیت ابزار پژوهش است. برای تجزیه وتحلیل توصیفی و استنباطی داده ها از آزمون آماری T-Test و جهت تبیین و مدل سازی اثرات نیز از مدل سازی معادلات ساختاری در محیط نرم افزارهای SPSS و AMOS استفاده گردید. نتایج حاصل از آزمون T تک نمونه ای پژوهش نشان داد وضعیت همه شاخص های کیفیت محیط شهری در محدوده موردمطالعه در وضعیت قابل قبولی قرار ندارند و تمامی شاخص ها با میانگین 2/34 پایین تر از حد متوسط اند. همچنین جهت شناسایی و ارزیابی مولفه های کیفیت محیط زندگی شهری از مدل سازی معادلات ساختاری استفاده گردید. نتایج مدل عاملی مرتبه دوم نشان داد، اهمیت دادن به شاخص های رضایتمندی سکونتی در محدوده مورد مطالعه باعث بالا رفتن شاخص بهداشتی به میزان شاخص 85/0، شاخص خدماتی به میزان 83/0، شاخص مسکونی به میزان 82/0، شاخص حمل نقل و مدیریت شهری به میزان 79/0 و کاهش مشکلات زیست محیطی به مقدار 14-/0 می گردد. درنهایت مشخص گردید که بین کیفیت محیط زندگی شهری و رضایتمندی سکونتی ساکنین از محلات، رابطه مستقیم و معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: رضایتمندی، رضایتمندی سکونتی، کیفیت محیط شهری، مدل سازی ساختاری، شهر نورآباد
  • شهرام امیرانتخابی*، مجید اکبری، وحید بوستان احمدی، مسلم ضرغام فرد صفحات 51-67

    مدیریت یکپارچه شهری، از جمله مهمترین و اساسی ترین مسایل قابل تامل و بررسی در عرصه ی مدیریت های کلان شهری به شمار می رود. علی رغم آنکه بیش از 100 سال از برخورداری شهر تهران از نظام مدیریت شهری به سبک مدرن می گذرد، اما به دلیل غلبه رویکرد تمرکزطلبانه دولت در اداره شهرها، شهرداری ها و شوراها همچنان از جهت وظیفه تصمیم گیری و سیاست گذاری شهری از استقلال مناسبی برخوردار نیست. لذا توجه و تبیین این مسیله از مهمترین مسایلی به شمار می رود که با توجه به رشد و گسترش کالبدی - فضایی و جمعیتی و نیز تعدد و پیچیدگی مسایل و چالش های شهر تهران، ضروری می نماید. این نوشتار با هدف برنامه ریزی راهبردی مدیریت یکپارچه شهری در کلانشهر تهران با قیاس تطبیقی و با تکیه بر مدل برنامه ریزی راهبردی Meta-SWOT انجام گرفته است. پژوهش حاضر از نظر روش ، توصیفی- تحلیلی و از لحاظ هدف گذاری کاربردی می باشد. روش جمع آوری داده ها به صورت کتابخانه ای و پیمایشی بوده است. نتایج این پژوهش حاکی از آن بود که در بین منابع و توانایی های داخلی عامل های اصلاح قوانین مدیریت شهری، یکپارچه نمودن همه بازیگران عرصه مدیریت شهری و مدیریت کلی گرا به شهر, بیشترین امتیاز را به خود اختصاص دادند. همچنین نتایج بررسی عوامل خارجی محیطی که نشان می دهد مولفه های ناشناخته ماندن نگرش یکپارچه در مدیریت شهری، عدم تفکیک رهبری سیاسی از مدیریت تخصصی و نبود یا ضعف ساز و کارهای تقویت ارتباطات سازمانی نشانگر میزان تاثیر عوامل کلان محیطی است. براساس بررسی های صورت گرفته مناطق شمالی کمترین و مناطق جنوبی کلانشهر تهران بیشترین میزان ناهماهنگی را دارند. بنابراین متناسب با رشد شهرنشینی در تهران فقدان شکل گیری مدیریت یکپارچه شهری بوجود آمده است. در نتیجه هماهنگی معقولی بین ساخت فضاها و کالبد شهر و محیط طبیعی و فیزیکی با وضع اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی وجود ندارد

    کلیدواژگان: برنامه ریزی راهبردی، مدیریت یکپارچه شهری، توسعه پایدارشهری، مدل Meta-SWOT، کلان شهر تهران
  • شیرین شاهیده، محمد هادی کابلی*، فریبرز دولت آبادی، وحید شالی امینی صفحات 69-80

    اسکان غیررسمی، نتیجه تمایل جمعیتهای انسانی به زندگی در محیطهای شهریست. شکلگیری پدیده اسکان غیررسمی در شهرها، اهمیت مفهوم کیفیت زندگی شهری را بیش از پیش یادآوری میکند. هدف این پژوهش، تعریف و اولویت بندی مولفه های کیفی این سکونتگاه ها و بررسی ویژگیهای کالبدی-فضایی و نقش آنها در شکل دهی به زندگی ساکنین میباشد. در این پژوهش با تمرکز بر محور اصلی، از روش تحقیق کیفی، راهبرد پیمایشی و تحلیل سلسله مراتبی دلفی فازی بمنظور ارزیابی نظر متخصصان و نیز از تکنیک انتروپی شانون در جهت وزن دهی و اولویت بندی نهایی شاخصهای کیفیت بدست آمده از پرسشنامه دلفی استفاده شده است. نظرسنجی بر روی ساکنان 4 پهنه اسکان غیررسمی در مشهد انجام شده و نتایج حاصله از این مطالعه بیانگر مشکلات و نیازهای مشترک در میان ساکنان این سکونتگاه های غیررسمی و نارضایتی آنها از فضای سکونتشان است. براساس نظرسنجی در این 4 سکونتگاه و با انجام دو مرحله پرسشنامه دلفی ، معیارهای محیطی موثر بر کیقیت زندگی ساکنان بدست آمده و با استفاده از روش شانون این معیارها در 7 دسته موضوعی دسته بندی شدند. وزن بدست آمده برای هر یک از این دسته ها نشان دهنده اهمیت موضوعات با محور امنیت، مردم و فعالیت پذیری میباشد که زیر مجموعه بحث عملکردی در مدل مکان پایدار هستند. در نهایت نیز مدل شاخصهای کیفیت محیطی موثر در سکونتگاهای غیررسمی که در آن وزن هر دسته شاخص و ترتیب اهمیت شاخصها نمایانگر است تدوین و ارایه شده که بیانگر حوزه های اولویت مداخله کیفی در این بخشها میباشد.

    کلیدواژگان: سکونتگاه های غیررسمی، مولفه های کیفیت محیط، روش دلفی، تکنیک شانون
  • مهدی عباس زاده سورمی*، وحید پورامن هیر صفحات 81-96

    پارک‏های شهری علاوه بر فراهم کردن امکان تماس بین شهروندان و طبیعت، موجب ارتقای تعاملات اجتماعی شده و حتی بر کارکردهای اجتماعی فضاهای عمومی پیرامون خود نیز اثرگذار هستند. عوامل اثرگذار بر کارکردهای اجتماعی پارک‏های شهری را می‏توان در دو دسته جای داد؛ ویژگی‏های درونی مانند وسعت و امکانات و عملکردهای موجود در پارک و جنبه بیرونی یعنی چگونگی ارتباط پارک با فضاهای عمومی پیرامونی. این مقاله دو پارک شهری تنکابن را که از نظر ویژگی‏های مذکور تفاوت آشکاری بین آنها دیده می‏شود، مورد بررسی قرار می‏دهد با این هدف که نشان دهد این خصوصیات متمایز، چگونه بر کارکرد اجتماعی آنها تاثیر می‏گذارند. این مطالعه از نوع توصیفی است و جمع‏آوری داده‏ها از طریق پیمایش و مشاهده میدانی انجام گرفته است. نمونه آماری شامل 400 نفر از کاربران پارک‏ها است و برای تحلیل داده‏های کمی، از آزمون کولموگروف-اسمیرنوف، آزمون‏های تی، همبستگی و رگرسیون استفاده شده است.بر اساس یافته‏ها، هر چه رابطه متقابل پارک ها با فعالیت ها فضاهای عمومی پیرامونی بالاتر باشد، میزان امنیت و سرزندگی آنها نیز بالاتر خواهد بود. میزان رضایت از دو پارک تقریبا یکسان است اما تاثیرگذاری رابطه متقابل پارک با فعالیت‏ها و فضاهای عمومی پیرامونی بر رضایت کاربران در پارک جوان و تاثیرگذاری کیفیت کالبدی و تسهیلات موجود در پارک مادر بر رضایت کاربران بالاتر ارزیابی شده است. اگرچه کارکردهای اجتماعی پارک‏های شهری تحت تاثیر عوامل و خصوصیات کالبدی مختلف است، اما پارک‏ها بخشی پیوسته از فضاهای عمومی و فعالیت‏های جاری در آن هستند و حتی اثربخشی عوامل و خصوصیات مذکور نیز بیشتر تحت تاثیر بافتار فضایی-اجتماعی ویژه‏ای است که هر پارک در درون آن کارکردهایش را ایفا می‏کند.

    کلیدواژگان: پارک&rlm، های شهری، کارکرد اجتماعی، امنیت پارک، رابطه پارک و خیابان، تنکابن
  • سید علی فخری، توحید حاتمی خانقاهی*، یوسف جهان زمین، مهرداد ابراهیمیان صفحات 97-111

    مسکن پاسخگو به نیازهای ساکنین همواره مورد مطالبه انسان ها بوده است. اگر ساکنین، افرادی با ویژگی ها و محدودیت های خاص باشند، نقش طراح مسکن در پاسخ گویی به این نیازهای ویژه، مهم است. در حال حاضر با توجه به تعداد قابل توجه افراد معلول و ناتوان جسمی و حرکتی در جامعه و به خصوص شهر اردبیل، نیازهای فیزیکی، فضایی و حرکتی این قشر اجتماع به نحو مطلوب مدنظر قرار نمی گیرد؛ بنابراین آنچه مسکن اجتماعی به این گونه افراد عرضه می دارد، گزینه های محدودی برای انتخاب محل سکونت و مکان های ارتباطات اجتماعی شان است که باعث هرچه بیشتر منزوی شدن آن ها می گردد. هدف از پژوهش حاضر، ذهن کاوی جانبازان در مورد عوامل کالبدی موثر بر رضایتمندی از معماری مجتمع های مسکونی است. برای این منظور از روش تحقیق کیو برای شناخت مولفه های کالبدی موثر بر رضایتمندی ذهنی جانبازان استفاده شد. جامعه آماری کیو، جانبازان جسمی- حرکتی ساکن مجتمع های مسکونی در شهر اردبیل بودند. میزان همبستگی دیدگاه های مخاطبین در مورد گزاره های کیو، با استفاده از داده های جدول حاصل از مرتب سازی و به روش تحلیل عاملی در نرم افزار 16 SPSS بررسی شد. نتایج به دست آمده مبین وجود دو ذهنیت بین مخاطبین بود. ذهنیت اول اغلب به مسایل مرتبط با نوع و سطح دسترسی به خدمات و امکانات و ذهنیت دوم بیشتر تاکید بر ابعاد و نسبت فضاهای مورد طراحی اشاره داشت. تاثیر توجه طراح به موارد به ظاهر کم اهمیت اعم از دسترسی ها، ارتباط فضاها و ابعاد و اندازه ها و موارد مشابه، بخش عمده ای از دغدغه های ذهنی جانبازان می باشد می تواند گامی مثبت در جهت مقابله بهتر با تنش های ناشی محدودیت های جسمی جانبازان نمود.

    کلیدواژگان: مسکن جانبازان، ذهن کاوی، رضایتمندی، روش تحقیق کیواردبیل
  • علی رحمانی چوکامی، تیمور آمار*، عیسی پورررمضان صفحات 113-124
    مقدمه

    سکونتگاه های روستایی بعنوان یکی از فضاهای جغرافیایی با داشتن ویژگیهای از قبیل زنده بودن و قابلیت جذب و پخش(مهاجر پذیری و مهاجر فرستی)همواره درمعرض تغییرات قرار دارند.که یکی از عمده ترین این تغییرات میتوان به تغییرات مالکیتی اراضی در روستاها اشاره کرد.تغییرات مالکیتی در سطح سکونتگاه های روستایی زمینه مهاجرت افراد از شهرها به محیطهای روستایی برای تفریح و گذراندن اوقات فراغت و برعکس روستاییان با فروش زمین جهت دستیابی به زندگی بهتر و درآمد بیشتر برای سکونت درحاشیه شهرها را فراهم میکند. این مهاجرتهای بی رویه وحساب نشده به آشفتگی هر دو مکان جغرافیایی شهر و روستا(فضایی)منتج خواهد شد.

    هدف پژوهش:

    بررسی روند تغییرات مالکیت اراضی روستایی و پیامدهای کالبدی-فضایی آن در یک دوره بیست ساله میباشد.

    روش شناسی تحقیق:

    این تحقیق از نظرهدف در گروه تحقیقات کاربردی و از نظر روش جزء تحقیقات توصیفی-تحلیلی میباشد.در این تحقیق جامعه آماری بصورت تمام شماری یعنی کل 44 سکونتگاه روستایی بخش خمام شهرستان رشت است؛وروش گردآوری اطلاعات موردنیاز بصورت اسنادی، کتابخانه ای و براساس مشاهده میدانی ومصاحبه از(مدیر یا یکی از اعضای شورا)میباشدوداده های گردآوری شده از طریق نظریه های زمینه ای موردتجزیه و تحلیل قرارگرفته است.

    قلمروجغرافیایی تحقیق:

    سکونتگاه های روستایی بخش خمام شهرستان رشت بوده است.

    یافته ها و نتایج تحقیق:

    روند تغییرات مالکیت در طی بیست سال گذشته روبه فزونی بوده بطوری که شتاب تغییرات مالکیت اراضی دردهه نود بیش ازدهه هشتاد میباشد و ازپیامدهای کالبدی-فضایی آن میتوان به تغییرکاربری زمین، ساخت وگسترش خانه های دوم،تغییرآرایش کالبدی-فیزیکی سکونتگاه ها،ازبین رفتن معماری سنتی وبومی و چشم اندازهای طبیعی و توزیع نامناسب جمعیت در ناحیه مطالعاتی اشاره کرد.

    کلیدواژگان: مالکیت، سکونتگاه های روستایی، کالبدی- فضایی، بخش خمام
  • علیرضا محمدی*، محمدجواد عباسی، آذر نوری صفحات 125-138

    شناخت و ارزیابی کیفیت محیطی جاذبه ها و ترجیحات گردشگران در راستای توسعه شهری و ارتقاء حضور گردشگران اهمیت بسزایی دارد. در پژوهش حاضر ضمن بررسی وضعیت پراکنش فضایی عناصر گردشگری شهر اردبیل، به ارزیابی و رتبه بندی مناطق پنج گانه شهر اردبیل از منظر شاخص های کیفیت محیطی جاذبه های گردشگری از دیدگاه گردشگران پرداخته است. پژوهش از نظر هدف؛ کاربردی، از نظر ماهیت توصیفی- تحلیلی و از نظر پارادایمی در زمره پژوهش های کمی می باشد. روش جمع آوری اطلاعات میدانی و کتابخانه ای)مصاحبه و پرسشنامه) می باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر؛ گردشگران مناطق پنج گانه شهر اردبیل است. حجم نمونه از فرمول کوکران جهت تکمیل پرسشنامه ها 384 نفر محاسبه و با روش نمونه گیری تصادفی توزیع گردید. در راستای تجزیه و تحلیل داده ها؛ در گام اول با بررسی پراکنش فضایی عناصر گردشگری شهر اردبیل؛ از نرم افزار (GIS) از استفاده گردید. در گام دوم، تجزیه و تحلیل نتایج پرسشنامه گردشگران (با پایایی 738/0 در ضریب آلفای کرونباخ و روایی 721/0؛ روش فرم موازی) با نرم افزار SPSS و بررسی تفاوت رتبه معناداری معیارهای کیفیت محیطی شهر اردبیل از طریق آزمون فریدمن تحلیل شد. همچنین، سنجش و رتبه بندی مناطق پنج گانه شهر اردبیل از نظر شاخص های کیفیت محیطی جاذبه های گردشگری با استفاده از تکنیک Vikor در نرم افزارEXCEL انجام شده است. نتایج بررسی تفاوت رتبه عوامل کیفیت محیطی جاذبه های گردشگری در شهر اردبیل نشان داد که بطور کلی شاخص خدمات عمومی شهری با میانگین عددی 00/4 رتبه اول و شاخص محیط زیست شهری با میانگین عددی 87/3 رتبه دوم را از نظر بازدیدکنندگان دارد. همچنین؛ در بحث رتبه بندی مناطق پنج گانه شهر از نظر شاخص های کیفیت محیطی جاذبه های گردشگری؛ نابرابری وجود دارد؛ بطوریکه عناصر و جاذبه های منطقه دو که بیشتر از نوع طبیعی- تفریحی هستند؛ با مقدار عددی صفر در الویت اول و بالاترین رتبه هستند و جاذبه های منطقه چهار با مقدار عددی 752/0 در در پایین ترین رتبه و اولویت آخر از نظر گردشگران قرار دارند که این یافته ها، راهنمای مناسبی جهت آسیب شناسی، سیاستگذاری و برنامه ریزی مناسب توسعه شهری محدوده مورد مطالعه با محوریت گردشگری خواهد بود.

    کلیدواژگان: پراکنش فضایی، عناصر گردشگری، کیفیت محیطی، شهر اردبیل
  • مصطفی میرآبادی*، صادق بشارتی فر صفحات 139-154
    مقدمه

    یکی از اصول پدافند غیر عامل که در رابطه با کاربری های حیاتی و حساس باید مورد توجه قرار گیرد نحوه پراکنش و استقرار این کاربری ها می باشد، لذا رعایت فواصل و حرایم مناسب و همچنین همسایگی با سایر کاربری های مورد تاکید می باشد.

    هدف پژوهش:

     تبیین الگوی پراکنش کاربری های حیاتی و به طبع آن شناسایی بافت های آسیب پذیر شهری، هدف اصلی پژوهش حاضر می باشد.

    روش شناسی تحقیق: 

    پژوهش کاربردی حاضر با روش تحقیق توصیفی- تحلیلی، در ارتباط با شهر مهاباد (در سال 1399) به انجام رسیده است. در این پژوهش داده های مورد استفاده از نوع کمی (شیپ فایل ها) می باشند. جهت سنجش تراکم توزیع کاربری ها و همچنین الگوی توزیع آنها در سطح شهر مهاباد، از تکنیک های آمار فضایی در نرم افزار Arc GIS بهره گیری شده است.

    قلمرو جغرافیایی پژوهش: 

    محدوده مورد مطالعه این پژوهش، شهر مهاباد است که در جنوب استان آذربایجان غربی واقع شده است.

    یافته ها و بحث: 

    یافته های این پژوهش بیانگر آنست که الگوی توزیع مراکز حیاتی به صورت خوشه ای است به طوریکه ازدحام بیشتر کاربری های حیاتی در نواحی مرکزی و غربی شهر مهاباد مشاهده می شود. همچنین کانون هندسی و جغرافیایی در محدوده مرکزی شهر واقع شده و با جهت شمال شرقی به جنوب غربی امتداد یافته است. به عبارت دیگر استقرار مراکز مدیریتی و پشتیبانی درمحدوده مرکزی و همچنین مراکز نظامی عمده در محدوده غربی شهر مهاباد، چنین الگویی را سبب شده است، لذا بافت های واقع شده در این محدوده با بالاترین میزان آسیب پذیری همراه است. همچنین نتایج محاسبه شعاع آسیب پذیری کاربری های حیاتی مشخص ساخت در حدود 78 هزار نفر جمعیت، معادل تقریبی 53/0 کل جمعیت شهر و در حدود 887 هکتار، معادل 37/0 از کل مساحت شهر مهاباد در محدوده کانونی (بیضی انحراف معیار) آسیب پذیری شهر قرار می گیرند. این محدوده که محلات مرکزی و هسته اولیه و فرسوده شهر مهاباد را در خود جای داده است دارای تراکم جمعیتی بالایی نسبت به سایر محلات شهری می باشد به همین جهت بخش اعظم جمعیت شهری را شامل می شود.

    نتیجه گیری

    مساله آسیب پذیری و ایمنی شهر در برابر حوادث و درگیری های نظامی احتمالی در شهر مهاباد بصورت بسیار جدی مطرح است.

    کلیدواژگان: پدافند غیرعامل، کاربری های حیاتی، پراکنش، آسیب پذیری، شهر مهاباد
  • نسرین نیکدل، رفعت شهماری اردجانی*، سیده صدیقه حسنی مهر، حسین اصغری صفحات 155-168
    مقدمه

    امروزه بهبود زیست پذیری در روستاها و شهرها، یکی از اهداف اصلی برنامه ریزان در هر کشور است.برای این منظور در درجه اول باید شناخت دقیق و همه جانبه ای از زیست پذیری و شاخص های آن به عمل آید تا بتوان بر اساس آن روستاها را سطح بندی و پس از آن جهت ارتقاء آنها برنامه ریزی نمود.

    هدف پژوهش: 

    هدف پژوهش حاضر سطح بندی روستاهای شهرستان صومعه سرا بر اساس شاخص های زیست پذیری است.

    روش شناسی تحقیق: 

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش شناسی توصیفی- تحلیلی  است. جامعه آماری تحقیق 22790 خانوار روستاهای شهرستان صومعه سرا است. برای دستیابی به هدف پژوهش، از منابع کتابخانه ای و مطالعات میدانی مبتنی بر توزیع پرسش نامه و مصاحبه با 377 نفر از سرپرستان خانوارهای ساکن در روستاهای نمونه(20 روستای منتخب به روش نمونه گیری طبقه ای و به طور تصادفی ساده) بهره گرفته شد. برای تحلیل اطلاعات از روش آماری Tو تحلیل رگرسیون و روش تصمیم گیری کوپراس استفاده شده است.

    قلمرو جغرافیایی پژوهش:

    قلمرو جغرافیایی پژوهش، سکونتگاه های روستایی شهرستان صومعه سرا است.

    یافته ها و بحث: 

    یافته های حاصل از آزمون T تک نمونه ای نشان می دهد که از میان 24 شاخص مورد بررسی تعداد 8 شاخص بالاتر از حد میانه نظری 3 است که نشان دهنده وضعیت زیست پذیری بالاتر از متوسط در این شاخص ها می باشد. بر اساس یافته های رگرسیون اگرچه فاصله از مرکز شهر صومعه سرا نمی تواند زیست پذیری روستاهای شهرستان صومعه سرا را تبیین نماید اما فاصله از مرکز استان(شهر رشت) به میزان 534/0- تغییرات در میزان  زیست پذیری روستاهای شهرستان صومعه سرا  را تبیین می نماید. همچنین نتایج کوپراس نشان می دهد که  سطح بندی  روستاهای مورد مطالعه از قاعده مشخصی پیروی نمی نماید به طوری که روستای هندخاله (با فاصله 19) و روستای چکور (با فاصله 5/13)کیلومتر از مرکز شهر صومعه سرا به ترتیب در سطوح خیلی مطلوب و خیلی نامطلوب  از نظر زیست پذیری قرار دارند.

    نتایج

    نتایج پژوهش نشان می دهد که زیست پذیری روستاهای شهرستان صومعه سرا بر اساس شاخص های مورد بررسی در یک سطح قرار ندارند.

    کلیدواژگان: شاخص های زیست پذیری، سطح بندی، نواحی روستایی، شهرستان صومعه سرا
  • محمدتقی حیدری، محمد رسولی*، پروین رحمتی، شراره سعید پور صفحات 169-183

    آیین ها در یک شهر خصلت مغناطیسی دارند و می توانند در تبدیل، اتحاد و پیوندها موثر افتند و بامفصل بندی اجزا، تحرک، چانه زنی و در کل قدرت اتحاد را بیشتر می کند. از طریق پیشران های آیینی شهر به جای آنکه موجودی خاموش، تعریف ناشده و ناشناخته باشد، بدل به چیزی می شود که از قطعات بسیار و مفاصل بسیار بیشتری بر ساخت می شود. در این چارچوب نوشتار حاضر به سهم خود می کوشد به تبیین اثرات گردشگری آینی شهر ارمغانخانه و اثرات آن بر دگردیسی شهر یپردازد. نوشتار حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی است و اطلاعات مورد نیاز پژوهش از روش کتابخانه ای و پیمایشی گردآوری شده اند. در این چارچوب برای تجزیه و تحلیل از نرم افزار منتال مدل برای بررسی اثرات، از spss برای بیان شاخص های گرایش به مرکز، پراکندگی، آزمون kmo و بارتلت استفاده و در نهایت از نرم افزار smart pls برای بیان سطح معنی داری، عملکرد شاخص ها استفاده بهره برده شده است. نتایج حاصل از تحقیق حاضر بیانگر اثری به میزان 66% درصدی گردشگری آیینی در دگردیسی شهر آرمغانخانه بوده است. در این چارچوب بیشترین اثرگذاری گردشگری آیینی در سرمایه گذاری نهادهای مختلف دولتی- خصوصی، بهبود فرصت های شغلی، بهبود جذابیت شهری، تصویر مطلوب گردشگری، بهبود خدمات و زیرساخت های شهری و تعریف هویت جدید شهری بوده است. در این چارچوب نوشتار حاضر به سهم خود می کوشد به تبیین اثرات گردشگری آینی شهر ارمغانخانه و اثرات آن بر دگردیسی شهر یپردازد. نوشتار حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی است و اطلاعات مورد نیاز پژوهش از روش کتابخانه ای و پیمایشی گردآوری شده اند. در این چارچوب برای تجزیه و تحلیل از نرم افزار منتال مدل برای بررسی اثرات، از spss برای بیان شاخص های گرایش به مرکز، پراکندگی، آزمون kmo و بارتلت استفاده و در نهایت از نرم افزار smart pls برای بیان سطح معنی داری، عملکرد شاخص ها استفاده بهره برده شده است. نتایج حاصل از تحقیق حاضر بیانگر اثری به میزان 66% درصدی گردشگری آیینی در دگردیسی شهر آرمغانخانه بوده است. در این چارچوب بیشترین اثرگذاری گردشگری آیینی در سرمایه گذاری نهادهای مختلف دولتی- خصوصی، بهبود فرصت های شغلی، بهبود جذابیت شهری، تصویر مطلوب گردشگری، بهبود خدمات و زیرساخت های شهری و تعریف هویت جدید شهری بوده است.

    کلیدواژگان: گردشگری رویداد مبنا، نوزاد شهر، تحول اجتماعی، ارمغانخانه زنجان
  • مریم مولایی، حسین صفری*، فرزانه اسدی ملکجهان صفحات 185-198
    ویژگی های معماری و شهری دوران پیشین، هویت شهرها را تبیین می کنند. مطالعه و بررسی بافت های تاریخی شهرها، ساختار فضایی و پیکره بندی فضاهای تاریخی و به طور مشخص بناهای مسکونی، میزان تاثیر ساختار فضا بر الگوهای رفتاری ساکنان را آشکار می کنند. لازم به ذکر است حیاط و فضای باز بناهای مسکونی، مرکز و هسته اصلی برای سازماندهی فضاهای خانه به شمار می رود. این مقاله، پیکره بندی فضای باز بناهای مسکونی بافت تاریخی لاهیجان در محله شعربافان، واقع در بخش مرکزی شهر را در دهه بیست شمسی مورد بررسی وتحلیل قرار داده است. روش تحقیق در پژوهش حاضر با تحلیل توصیفی- استنباطی همراه است که به شیوه کمی و کیفی انجام شده است. در بخش کیفی به بررسی اسناد و مدارک کتابخانه ای پرداخته شده است. در بخش کمی ابتدا ساختار فضایی محله شعربافان بر اساس یک عکس قدیمی متعلق به دهه 20 شمسی توسط نرم افزار Cinema 4D شبیه سازی شد. در مرحله بعد، پلان محدوده شبیه سازی شده در نرم افزار Autocad ترسیم شده و از آن خروجی dxf گرفته شد. برای تحلیل و بررسی سازمان فضایی و نحو فضا، و دستیابی به انواع شاخص های آنالیز ترکیبی با استفاده از نقشه محوری، از میان نرم افزارهای موجود در این خصوص، با مطالعه و بررسی، نرم افزار UCL Depth Map برای این تحقیق، استفاده شده است. مقایسه میزان خوانایی بصری و حرکتی نمونه ها، برتری الگوی دو طرف ساز را در خوانایی حرکتی و بصری نسبت به الگوهای یک طرف ساز و وسط ساز نشان می دهد. بیشترین میزان همبستگی در قابلیت درک فضای بصری الگوی دو طرف ساز و کمترین همبستگی در ادراک فضای بصری الگوی یک طرف ساز دیده می شود. در دوران معاصر که تصویر واضحی از گذشته تاریخی شهرها وجود ندارد، اسناد تصویری منابع مهمی برای درک گذشته تاریخی به شمار می روند. علاوه بر آن شبیه سازی فضاهای قدیم بر اساس اطلاعات موجود در عکس ها با روش های رایانه ای و تحلیل ساختار فضایی و کالبدی مدل شبیه سازی شده با نرم افزار چیدمان فضا، مطالعه معماری و فضاهای بافت های تاریخی را امکانپذیر می سازد.
    کلیدواژگان: نحو فضا، خوانایی، Cinema 4D، بافت تاریخی، لاهیجان
  • لیلا صیاد بیدهندی*، یاسر قلی پور، محمد اسکندری صفحات 199-209

    نظام مدیریت روستایی در ایران با مشکلاتی چون نگرش بخشی در برنامه ریزی و توزیع منابع، حاکمیت فن سالارانه و دولت محور، نسبت پایین بهره وری بخش کشاورزی، وضعیت نامطلوب آموزش روستاییان و مشارکت پایین در برنامه ریزی توسعه ی روستایی رو به رو است. از سویی دهیاری ها به عنوان نهاد نوپا و به عنوان مدیریت نوین روستایی و مدیران اجرایی در سطح روستا مطرح هستند. پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل موثر بر پایداری مدیریت توسعه ی روستایی با توجه به عملکرد دهیاران بخش شاندرمن انجام شده است و در پی پاسخ به این سوال است: عملکرد دهیاران با توجه به کدام عوامل، بر پایداری مدیریت توسعه ی روستایی تاثیرگذار است؟ تحقیق حاضر از لحاظ هدف کاربردی-توسعه ای و در ردیف تحقیقات کیفی قرار دارد. جامعه ی آماری در مرحله ی کیفی، شامل جمعی از کارشناسان و اساتید دانشگاه است که ابتدا به روش هدفمند و به صورت گلوله برفی انتخاب شده اند. سپس به روش دلفی در دو مرحله و با مصاحبه ی نیمه ساختاریافته، داده ها گردآوری شد. داده های مصاحبه در سه مرحله ی کدگذاری باز، محوری و گزینشی مورد تحلیل قرار گرفتند تا مفاهیم و مقوله هاطبقه بندی گردند. یافته ها نشان می دهد که عملکرد دهیاران در قالب 7 شاخص کلی در مدیریت پایدار توسعه ی روستایی موثر است. شاخص زیست محیطی، شاخص اجتماعی-فرهنگی، شاخص اقتصادی، شاخص برنامه ریزی، شاخص نهادی- سازمانی، شاخص اداری و شاخص کالبدی که طی فرایند کدگذاری محوری، استخراج و ارتباط آنها به وسیله ی کدگذاری انتخابی (گزینشی) با مدیریت پایدار توسعه ی روستایی مورد سنجش قرار گرفت.

    کلیدواژگان: تحلیل کیفی، توسعه ی روستایی، مدیریت روستایی، دهیاری، شاندرمن
  • حسین فراهانی*، فریبا عباسی صفحات 211-224

    تاب آوری یکی از مهمترین عوامل تحقق پایداری سکونتگاه های روستایی است. با افزایش تاب آوری، میزان آسیب پذیری سکونتگاه ها در برابر مخاطرات کاهش می یابد. هدف از پژوهش حاضر تحلیل مولفه های تاب آوری سکونتگاه های روستایی در برابر خطر وقوع زلزله است. تحقیق حاضر از نوع کاربردی و روش آن توصیفی-تحلیلی بوده و برای گردآوری داده ها از روش های کتابخانه ای و میدانی استفاده شده است. جامعه ی اماری این تحقیق سرپرستان خانوار 20 روستا و متخصصین حوزه ی روستایی شهرستان ایجرود می باشد. که با استفاده از فرمول کوکران تعداد نمونه لازم جهت تکمیل پرسشنامه در مجموع 342 مورد (305 مورد سرپرست خانوار روستایی و 37 متخصص حوزه ی روستایی) محاسبه شده است. روایی صوری توسط 35 نفر از اعضای هییت علمی گروه جغرافیا دانشگاه زنجان و برابر با میانگین 1.7 ارزیابی شد. پایایی متغیرها از طریق ضریب آلفای کرونباخ به میزان 76% محاسبه گردید که نشان دهنده ی قابل قبول بودن آن است. برای تجزیه و تحلیل کمی داده ها از آزمون های آماری نظیر (t تک نمونه ای، تحلیل مسیر، تحلیل واریانس) بهره گرفته شده است. نتایج نشان می دهد که وضعیت تاب آوری در روستاهای مورد مطالعه شهرستان ایجرود در برابر وقوع زلزله احتمالی در مجموع مولفه ها، با میانگین 3.33 نامطلوب است و مقادیر به سمت آسیب پذیری گرایش دارند. همچنین از بین مولفه های چهارگانه، مولفه کالبدی با مجموع اثرات مستقیم و غیر مستقیم 56.5 درصد آلفا را تبیین نموده و موثرترین مولفه در تاب آوری شهرستان ایجرود است. ابعاد چهارگانه تاب-آوری، روی هم رفته توانستند 74.9 درصد از تاب آوری شهرستان ایجرود را تبیین نمایند. 

    کلیدواژگان: تاب آوری، سکونتگاه های روستایی، زلزله، تحلیل مسیر، شهرستان ایجرود
  • محمود آروین*، احمد پوراحمد صفحات 225-238

    پراکنده رویی شهری و تاثیرات زیست محیطی آن از اجزای مهم تحقیقات جهانی تغییر محیط زیست و مسیله اصلی توسعه پایدار است. برای درک و مدیریت تغییرات کاربری زمین و جهت دهی برنامه های توسعه شهر، بررسی محرک های پراکنده رویی شهری بسیار مهم است. هدف پژوهش، تحلیل محرک های پراکنده رویی شهری در شهر اهواز می باشد. تحقیق حاضر ازنظر ماهیت توصیفی- تحلیلی و ازنظر هدف، کاربردی است. روش گردآوری اطلاعات کتابخانه ای- اسنادی و پیمایشی است. برای تکمیل پرسشنامه از نظرات 50 نفر از محققانی که در رابطه با شهر اهواز پژوهشی انجام داده اند و مدیران و کارشناسان مرتبط استفاده شده است. به منظور بررسی تاثیرگذاری ابعاد(محرک ها) از روش تحلیل عاملی مرتبه دوم در نرم افزار لیزرل استفاده شده است. 45 محرک شناسایی شده موثر بر پراکنده رویی شهری اهواز در 7 بعد شامل مدیریتی، قانونی، اجتماعی، اقتصادی، کالبدی-فضایی، محیطی، حمل ونقل دسته بندی شده اند. نتایج حاکی از این است که بعد اقتصادی با ضریب 0.88 بالاترین تاثیر را دارد و بعد از آن به ترتیب ابعاد اجتماعی(0.87)، مدیریتی(0.76)، کالبدی- فضایی (0.72)، قانونی(0.71)، حمل ونقل (0.61) و محیطی (0.58) قرارگرفته اندپراکنده رویی شهری و تاثیرات زیست محیطی آن از اجزای مهم تحقیقات جهانی تغییر محیط زیست و مسیله اصلی توسعه پایدار است. برای درک و مدیریت تغییرات کاربری زمین و جهت دهی برنامه های توسعه شهر، بررسی محرک های پراکنده رویی شهری بسیار مهم است. هدف پژوهش، تحلیل محرک های پراکنده رویی شهری در شهر اهواز می باشد. تحقیق حاضر ازنظر ماهیت توصیفی- تحلیلی و ازنظر هدف، کاربردی است. روش گردآوری اطلاعات کتابخانه ای- اسنادی و پیمایشی است. برای تکمیل پرسشنامه از نظرات 50 نفر از محققانی که در رابطه با شهر اهواز پژوهشی انجام داده اند و مدیران و کارشناسان مرتبط استفاده شده است. به منظور بررسی تاثیرگذاری ابعاد(محرک ها) از روش تحلیل عاملی مرتبه دوم در نرم افزار لیزرل استفاده شده است. 45 محرک شناسایی شده موثر بر پراکنده رویی شهری اهواز در 7 بعد شامل مدیریتی، قانونی، اجتماعی، اقتصادی، کالبدی-فضایی، محیطی، حمل ونقل دسته بندی شده اند. نتایج حاکی از این است که بعد اقتصادی با ضریب 0.88 بالاترین تاثیر را دارد و بعد از آن به ترتیب ابعاد اجتماعی(0.87)، مدیریتی(0.76)، کالبدی- فضایی (0.72)، قانونی(0.71)، حمل ونقل (0.61) و محیطی (0.58) قرارگرفته اند

    کلیدواژگان: پراکنده رویی شهری، محرک، اهواز، لیزرل
  • ابراهیم زاهدی کلاکی، صدالدین متولی*، حسن محمود زاده، غلامرضا جانبازقبادی صفحات 239-256
    امروزه جامعه شهری با مشکلات متعددی از جمله مسایل زیست محیطی درگیر می باشد. شهر بهشهر نیز به تبع تغییرات جمعیتی و افزایش ساخت و ساز با مسایل زیست محیطی فراوانی مانند: تغییر و تخریب اراضی طبیعی، کاهش سطوح سبز، قطعه قطعه شدن کاربریها و... مواجه شده است. بر همین اساس هدف از این پژوهش ارزیابی تغییرات ساختار اکولوژیک شهر بهشهر به منظور ارایه راهکارهایی جهت پیوستگی اکولوژیکی سیمای سرزمین(منظر) و ارتقای تاب آوری زیست محیطی، با استفاده از اصول اکولوژی سیمای سرزمین به همراه مدل موزاییکی فورمن(لکه، کریدور و ماتریس) و آسیب شناسی از عناصر ساختاری سیمای سرزمین می باشد. برای این منظور ابتدا عناصر ساختار اکولوژیک شهر ، با استفاده از تصاویر ماهواره ای سالهای 1986 و 2020 آشکار سازی شد، سپس تغییرات این عناصر توسط 5 متریک سیمای منظر (MNN,LSI,MPS,LPI,NP) در برنامه Fragstats تحلیل گردید و در ادامه آسیب شناسی این عناصر با تحلیل لکه ها و کریدورهای طبیعی و مصنوعی شهر انجام شد، در نهایت با پهنه بندی میزان پیوستگی اکولوژیکی (پوشش گیاهی) در محیط نرم افزار Arc GIS، راهکارهایی جهت ارتقای پیوستگی اکولوژیکی هر پهنه ارایه گردید. نتایج نشان می دهد، عناصر ساختار اکولوژیکی خصوصا لکه های زراعی، باغات و فضای سبز شهر بهشهر از نظر نحوه ترکیب و توزیع فضایی دارای شرایط مطلوبی نیست و طی دوره زمانی مورد مطالعه از لحاظ پیوستگی اکولوژیکی، خصوصا لکه های زراعی دچار تخریب شدیدی شده است، به طوری که لکه های سبز زراعی و باغی در طی 34 سال اخیر به ترتیب52 و 31 درصد کاهش یافته اند، در واقع با توجه به مقادیر حاصله از متریک) MNN میانگین متوسط فاصله دو لکه مشابه)، میزان پیوستگی اکولوژیکی لکه های زراعی در 34 سال گذشته در حدود 48 متر، باغات و فضای سبز حدود 10 متر کاهش یافته و فواصل بین لکه های مشابه اکولوژیکی زیاد تر شده است. و در نهایت نیز منجر به ارایه: (1) راهکارهای عملیاتی و اجرایی "حفاظتی"، در ارتباط با کریدورها و لکه های طبیعی وسبز موجود(2) و راهکارهای عملیاتی و اجرایی "اصلاحی" مبتنی بر ایجاد شبکه های اکولوژیکی سبز و احیای لکه های تخریب شده و همچنین نقشه شبکه حیاتی از محدوده مورد مطالعه انجامید.
    کلیدواژگان: ساختار اکولوژیک، تاب آوری زیست محیطی، مدل موزائیکی، شهر بهشهر
  • سعید زرگرانی، وحید ریاحی*، حسن افراخته صفحات 257-269
    مقدمه

    مشارکت روستاییان در انجام امور روستا نقش مهمی در توسعه روستا ایفا می نماید.

    هدف پژوهش:

    هدف این پژوهش شناسایی عوامل موثر در مشارکت روستاییان در شرکتهای تعاونی است.

    روش شناسی تحقیق:

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی واز نظر شیوه انجام تحقیق، توصیفی -تحلیلی می باشد. و گردآوری داده ها پژوهشی،اسنادی و میدانی است- برای اعتبار پرسشنامه از آلفای کرنباخ استفاده شده که بیش از 83 درصد پرسشنامه از این مدل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.

    قلمرو جغرافیایی پژوهش: 

    این پژوهش در محدوده جغرافیایی شهر شهریار انجام شده است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش در بررسی متغیر های تحقیق، میزان و نحوه مشارکت اعضا، و عوامل درونی و بیرونی موفقیت شرکت های تعاونی روستایی و نیز میزان رضایت اعضا از شرکت تعاونی مورد تایید قرار گرفته است.

    نتایج

    میتوان چنین نتیجه گیری کرد که بین ویژگی های فردی، رضایت مندی، نگرش و مشارکت اعضای شرکت تعاونی با میزان موفقیت شرکت ارتباط معنی داری وجود دارد و متناسب با اندازه جمعیت روستاهای شهرستان شهریار، میزان مشارکت روستاییان در فعالیت های شرکت تعاونی بیشتر شده استدرمطالعات انجام شده در خصوص تعاونی های تولیدی کشاورزی فعال تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که بین رضایت فردی ، نگرش و دانش ، سطح درآمد زمین و خانوار و این متغیرها به طور قابل توجهی با مشارکت موفق در آنجا رابطه معنی داری و همبستگی شدیدی (65٪ = r) وجود دارد.

    کلیدواژگان: توسعه روستایی، شرکت های تعاونی روستایی، مشارکت روستایی، شهرستان شهریار
  • محمدسعید ایزدی*، مانا طاهری، حمید ماجدی، زهرا سادات سعیده زرآبادی صفحات 271-282

    با توجه به تغییرات عمیق و گسترده در جوامع کنونی و گذار از دوران سنتی به دوران مدرن و پستمدرن، هویت ثابتمدار و پیشساخته قدیم به امری پویا و برساخته که مدام در حال بازیابی است؛ تبدیل شده است که تحت تاثیر شبکه پیچیده ای از روابط علی و معلولی در زمینه های مختلف کالبدی، کارکردی، اجتماعی، معنایی و طبیعی قرار دارد. این مسیله در بعد مکانی هویت و به ویژه در بافتهای تاریخی به سبب تغییرات شدید اقتصادی و کالبدی اهمیت مضاعفی دارد چراکه این بافتها در حقیقت مهم ترین عنصر هویتی شهرها محسوب می شوند. بدین ترتیب بافت تاریخی شهر تهران به علت اهمیت مضاعف مولفه های اقتصاد سیاسی که موجب به حاشیه راندن عوامل فرهنگی و هویتی است؛ مورد بررسی قرار میگیرد.بر این اساس هدف این پژوهش تعیین روابط علی- معلولی و اولویت بندی مولفه های هویت مکانی است. به منظور تحقق این هدف ابتدا با استفاده پرسشنامه خبرگان با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و متوالی و حجم نمونه 19 نفر، بر مبنای منطق مدل دیماتل در قالب یک ماتریس 32*32 روابط بین متغیرها تعیین می گردد و در ادامه با استفاده از مدل ترکیبی دیماتل و فرایند تحلیل شبکه اهمیت هر یک از آن ها مشخص می شود. نتایج پژوهش نشان می دهد که معیار «اجتماعی» دارای بالاترین درجه اهمیت می باشد و پس ازآن معیارهای «معنایی» و «کالبدی» قرار دارند همچنین شاخص های «میزان سازگاری فضا با اقلیم»، «میزان خاطره انگیزی فضا»، «میزان جذابیت بصری»، «میزان وقوع رویدادهای خاص و منحصربه فرد» در مکان دارای بالاترین درجه اهمیت در شبکه بوده اند.با توجه به خروجی های مدل می توان این مدل ترکیبی را ابزاری مناسب جهت تحلیل مولفه های هویت مکانی دانست.

    کلیدواژگان: هویت مکانی، فرایند تحلیل شبکه، مدل دیماتل، مدل ترکیبی DANP، تهران
  • ساناز سعیدی*، مهدی آسیایی صفحات 283-298

    یکی از مهمترین مخاطرات طبیعی سیل است که در صورت وقوع خسارات زیادی را برجا خواهد گذاشت. یکی از مهمترین راه ها جهت مقابله با این مخاطره طبیعی پهنه بندی پتانسیل سیل خیزی می باشد. پژوهش حاضر با هدف پهنه بندی خطر وقوع سیل در شهرستان فریمان با تاکید بر نقاط شهری و روستایی در سال 1399 انجام پذیرفته است. این نوع پژوهش از نوع کاربردی می باشد که در آن از منطق فازی، تحلیل سلسله مراتبی و نرم افزار سیستم اطلاعات جغرافیایی استفاده شده است. هشت معیار مورد مطالعه در این مقاله شامل شیب،فاصله از رودخانه، ارتفاع، زمین شناسی،کاربری اراضی،بارش، تراکم زهکشی و پوشش گیاهی می باشد. براساس نتایج حاصل از تلفیق لایه ها به روش همپوشانی فازی و وزن نهایی حاصل از مدل تحلیل سلسله مراتب فازی استخراج شده است که در آن متغیر ارتفاع با ضریب وزنی 271/0 بیشترین و کاربری اراضی با ضریب 040/0 از کمترین تاثیر در سیل خیزی منطقه مورد مطالعه برخوردار می باشد. بنابراین با توجه به نقشه کلاسه بندی خطر سیل خیزی شهرستان فریمان می توان بیان نمود که مناطق با خطر خیلی زیاد8/17درصد، مناطق با خطر زیاد 2/14 درصد، مناطق با خطر متوسط4/20درصد، مناطق با خطر کم5/22درصد و مناطق با خطر پذیری خیلی کم با1/25 درصد از مساحت شهرستان را اشغال نموده؛ همچنین لازم به ذکر است شهر فریمان در محدوده خطر خیلی کم و کم قرار گرفته است. به لحاظ سکونتگاه های روستایی نیز اکثر آبادیهای این شهرستان در پهنه با خطر آسیب پذیری متوسط قرار دارند. لذا پیشنهاد می شود نسبت به بهسازی، طراحی و اجرای طرح های آبخیز داری و آبخوان داری و مکان یابی شهرها و شهرک های جدید و همچنین طرح های عمران روستایی در منطقه مورد مطالعه توجه لازم مبذول گردد. همچنین برنامه ریزان و تصمیم گیرندگان نیز باید در زمینه کاهش خطرپذیری جانمایی مناسب زیرساخت ها و جانمایی تاسیسات شهرستان اقدام لازم را بعمل آورند.

    کلیدواژگان: مخاطرات طبیعی، پهنه بندی، سیل، منطق فازی، تحلیل سلسله مراتبی
|
  • Seyyedeh Fahimeh Hashempoor, Nasrollah Molaei Hashjin *, Mohamad Baset Ghoreyshi, Bahman Ramzani Pages 1-16

    Agricultural land-use changes are considered as one of the undesirable phenomena indicating the greedy nature of humans. One of the most important consequences of this undesirable change is disorder in the livelihoods and income of local residents and the occurrence of population movements. Accordingly, the main objective of this study is to investigate the consequence of agricultural land-use change on the demographic changes in rural areas of Sari city. The method of this study is descriptive-analytical and library and survey methods were used to collect data. The statistical population of the study was 25 villages, which were selected by random quota sampling and according to Cochran formula, 381 families were selected as sample size. The results of the analysis showed that in the last decade, agricultural lands has been decreased by 6% in the studied villages. It has had a great impact on the rural population dynamics. In villages near to the city and the sea due to their proximity to Sari city and having more job opportunities and benefiting from services and infrastructure an increase in population density has occurred, while in remote villages due to lack of access and unfavorable services and facilities, and value added of agricultural land-use change population decline has occurred.

    Keywords: Agricultural lands, Land-use change, Population, Rural Areas, Sari City
  • Mohsen Aghayarihir *, Mohamad Zaheri, Hossein Karimzadeh, Reza Talebifard Pages 17-35
    the present study examines the sustainability of development in rural areas of Jiroft and spatial factors affecting it. In terms of purpose, practical and in terms of nature and method of performance, descriptive-analytical. In order to collect the data, 38 sample villages located in Jiroft county were selected. The sample size of the present study consists of two groups of household heads and experts in the field of rural planning. CoCoSo multi-criteria decision making technique and K-cluster analysis have been used to evaluate the sustainability of development in rural settlements and analyze the data obtained from the Household Survey Questionnaire and Friedman test in SPSS software environment was used to analyze the data obtained from the expert questionnaire in relation to the prioritization of spatial factors affecting development sustainability. Villages are ranked and graded according to the value of (Ki) based on CoCoSo technique, It indicates the results of the study of the stability of economic, social, environmental and physical-spatial dimensions of development in the study area, which are in a state of "weak or unstable stability" in the villages of Abbasabad, Darrehroud and Hishinsofla. In contrast, the highest level of stability is related to the villages of Dolatabad Esfahdah, Dolatabad Markazi, Daryacheh, Ferdows, Saghder, Pashtlor and Hosseinabaddehdar. The results of Friedman test indicated that spatial factors such as government investment, rural population, and distance from county center had the most influence on this phenomenon, respectively.
    Keywords: Sustainability of development, Rural settlements, Jiroft city, CoCoSo technique
  • Rasol Heidary *, Kamran Dowlatyarian, Mohsen Shaterian Pages 37-50

    Appropriate quality environment creates a sense of well-being and satisfaction for its residents through physical or social and symbolic characteristics. In fact, satisfaction with residential quality means assessing the environment in relation to the needs and desires of citizens of the residential unit, neighborhood and residential area Is. The sample size was estimated using Cochran's formula 382 and the reliability of the research tool was calculated using Cronbach's alpha with a value of 0.920, which indicates the desirability of the research tool. T-test was used for descriptive and inferential analysis of data and structural equation modeling in SPSS and AMOS software was used to explain and model the effects. The results of one-sample t-test showed that the status of all indicators of urban environmental quality in the study area is not in an acceptable situation and all indicators are below average with an average of 34.2. Structural equation modeling was also used to identify and evaluate the components of urban living environment quality. The results of the second-order factor model showed that giving importance to residential satisfaction indicators in the study area increased the health index by 0.85, service index by 0.83, residential index by 0.82, transportation index and Urban management is 0.79 and the reduction of environmental problems is 0.14. Finally, it was found that there is a direct and significant relationship between the quality of urban living environment and residential satisfaction of residents of neighborhoods.

    Keywords: satisfaction, Residential satisfaction, Urban Environmental Quality, structural modeling, Noorabad City
  • Shahram Amirentekhabi *, Majid Akbari, Vahid Bostanahmadi, Moslem Zarghamfard Pages 51-67

    Urban integrated management is one of the most important and fundamental issues to consider and address in the area of metropolitan management. Despite the fact that more than 100 years of Tehran's urban modern-city management system, but due to the overwhelming focus of the government in the management of cities, municipalities and councils, they still do not have the necessary independence for their decision making and urban policy. Therefore, attention and explanation of this issue is one of the most important issues which is necessary considering the development of physical, spatial and demographic development, as well as the complexity and complexity of the problems and challenges of Tehran. This paper is aimed at strategic planning of integrated urban management in Tehran metropolitan area based on the strategic planning model of Meta-SWOT. The present study is descriptive-analytic, and in terms of target targeting. The data collection method has been a library and survey. The results of this study indicated that among the resources and internal capabilities of the modification of urban management laws, the integration of all actors in the field of urban management and general management in the city had the highest score. Also, the results of external environmental factors that indicate that the unidentified components of the integrated attitude in urban management, the lack of separation of political leadership from specialized management and the lack or weakness of the mechanisms for strengthening organizational communication indicates the impact of environmental factors. According to studies, the northern regions have the least and the southern regions of Tehran metropolis have the highest level of inconsistency. Therefore, in proportion to the growth of urbanization in Tehran, there is a lack of formation of integrated urban management. As a result, there is no reasonable coordination between the construction of spaces and the body of the city and the natural and physical environment with the social, economic and cultural situation.

    Keywords: Strategic Planning, Urban Integrated Management, Sustainable Development, Meta-SWOT Model, Tehran metropolis
  • Shirin Shahideh, Mohammad Hadi Kaboli *, Fariborz Dolat Abadi, Vahid Shali Amini Pages 69-80

    Human population's desire for urban spaces which causes the formation of informal accommodation phenomenon, provides a context for the concept defined as quality of urban life. In this regard, recognize and prioritize the qualitative components in the form of physical–spatial characteristics, would be the main focus of this survey. In this study, the research method from is practical and to achieve the goal, both qualitative research method and survey strategy are applied. Collecting data, initially, is done through studying documents, direct site observation and also field impression of space users of informal settings in Mashhad along with survey analytical method via Fuzzy Delphi Technique and questionnaire survey. Finally, the achieved environmental qualities from Delphi Method are ranked based on Entropy Shannon Technique. The results of this study indicate the common problems and needs among the residents and their dissatisfaction with their living space. Based on the survey, in these 4 settlements, through conducting two stages of Delphi questionnaire, environmental criteria affecting the quality of life of settlers were achieved which were classified into 7 thematic categories via Shannon technique. The weight obtained for each category shows the importance of issues with a focus on security, people and activity which are subset of functional discussion in "sustainable place Model". Finally, the model of effective environmental quality indicators in informal settlements in which the weight of each category of indicators and the order of their significance is presented which explains the priority areas of qualitative intervention in these sectors.

    Keywords: Informal settlements, Environmental Quality Components, Fuzzy Delphi Method, Entropy Shannon Technique
  • Mehdi Abbaszadeh Soorami *, Vahid Pouraman Hir Pages 81-96

    AbstractIn addition to enabling the relationship between city dwellers and nature, urban parks enhance social interactions, and even affect the social functions of adjacent public spaces. Factors affecting the social functions of urban parks can be divided into two categories; internal features such as the size, facilities and physical characteristics of the park; and external features, i.e. the park's relationship with the surrounding public spaces. This article examines the two Tonekabon urban parks, which are markedly different in terms of these characteristics, to explain how these distinctive features affect their social functioning.This is a descriptive study and data collection was done by survey and field observation. The statistical sample includes 400 park users, which are selected exclusively from the residents of this city, and Kolmogorov-Smirnov test, t-test, correlation and regression were used to analyze quantitative data. According to the findings, the higher the relationship between parks and activities in the surrounding public spaces, the higher their security and vitality. In the Javan Park, the effect of the interrelationships of the parks with the surrounding activities and public spaces on user satisfaction, and in the Madar Park, the effect of physical quality and facilities on user satisfaction is higher. Although the social functions of urban parks are influenced by various physical factors and characteristics, but parks are integral part of public spaces and activities in it, and even the effectiveness of these factors and characteristics is more influenced by the specific spatial-social context in which the functions of the park are performed.

    Keywords: urban parks, social function, park security, park, street relations, Tonekabon
  • Seyed Ali Fakhri, Tohid Hatami Khanghahi *, Yousef Jahanzamin, Mehrdad Ebrahimian Pages 97-111

    Responsive House to the needs of residents has always been a concern of humans. If the residents are people with specific characteristics and restrictions. The role of housing designer is important in responding to these special needs.At present, due to the significant number of physically and physically disabled people in the community, especially in the city of Ardabil, the physical, spatial and mobility needs of this segment of community are not considered optimally; Therefore, what social housing offers to such people are limited options for choosing their place of residence and places of social communication, which makes them more and more isolated. For this purpose, the Q research method is used to identify the physical components affecting the mental satisfaction of veterans. The statistical population of Q was physical-motorized survivors of residential complexes in Ardabil city. The correlation between the views of the audience about Q's propositions, data were analyzed using SPSS 16 software.The results showed the existence of two mindsets among the audience. The first concept often refers to the issues related to the type and level of access to services and facilities and the second dimension of the emphasis on the dimensions and proportions of design spaces.The effect of designer's attention on seemingly minor issues, such as access, communication of spaces, dimensions, sizes, and the like, is a major part of the mental problems of devotees. The designers can be a positive step in helping to better deal with the stresses caused by veterans' physical limitations.

    Keywords: Devotee housing, Mindfulness, Satisfaction, Q research methodArdabil
  • Ali Rahmani Chukami, Timur Amar *, Eisa Pourramazan Pages 113-124
    Introduction

    Rural settlements as one of the geographicalspaces with features such as liveliness andthe ability to attract and distributeThey arealways subject to change.One of themost important of these changes is land ownership changes in rural areas Cited.Ownership changes atthe level of rural settlements,themigration of people from cities to rural areas for recreation and spendingLeisure time, and vice versa,provides rural residents with land for better living and moreincome to live on the outskirtsof cities.in hese uncontrolled migrations will result in confusion in both the urban and rural(spatial)geographical locations.

    Objective

    Toinvestigate the trend of changes in rural landownership and itsphysical-spatial consequences over a period of twenty years.

    Research Methodology

    Thisresearch isan applied research group in terms of purpose and a descriptive-analytical research in terms of method.In this study, the statistical population is a total of 44 rural settlements in Khomem ؛And the method of collecting the required information is in the form of documents,libraries and based on field observation and interview with(manager orone of the council members)and the collected data is analyzed through field theories.has taken.

    Geographical area of research:

    Rural settlementsin Khomem distract.

    Findings and Results

    The trendof land ownership change has been increasing during thelast twenty years,so that the acceleration of land ownership change in the nineties is more than the eighties, and its physical-spatial consequences can be used to change land use.He mentioned the construction and expansion of second homes,the change in the physical arrangement of the settlements,the disappearance of traditional and indigenous architectureand natural landscapes,and the inadequate distribution of the population in the studyarea.

    Keywords: ownership, rural, physical-spatial. Khammam distract
  • Alireza Mohammadi *, Mohammadjavad Abbasi, Azar Nouri Pages 125-138

    Recognizing and evaluating the environmental quality of tourist attractions and preferences is very important for urban development and promoting the presence of tourists. In the present study, while examining the spatial distribution of tourism elements in Ardabil, it has evaluated and ranked the five regions of Ardabil in terms of environmental quality indicators of tourist attractions from the perspective of tourists. Research in terms of purpose; Applied, in terms of descriptive-analytical nature and in terms of paradigm is among the quantitative research. The method of collecting field and library information is (interview and questionnaire). The statistical population of the present study; Tourists in the five regions of Ardabil. The sample size of Cochran's formula to complete the questionnaires was calculated 384 people and distributed by random sampling method. In order to analyze the data; In the first step, GIS software was used to study the spatial distribution of tourism elements in Ardabil. In the second step, the results of the tourists questionnaire (with reliability of 0.738 in Cronbach's alpha coefficient and validity of 0.721; parallel form method) were performed with SPSS software and the difference between the significant rank of environmental quality criteria in Ardabil through Friedman test was performed. Were analyzed. Also, the assessment and ranking of the five regions of Ardabil in terms of environmental quality indicators of tourist attractions has been done using the Vikor technique in EXCEL software. The results of the study of the difference in the ranking of environmental quality factors of tourist attractions in Ardabil showed that in general, the urban public services index with an average of 4.00 has the first rank and the urban environment index with the average of 3.87 has the second rank in terms of visitors. also; In the discussion of ranking the five regions of the city in terms of environmental quality indicators of tourist attractions; There is inequality; So that the elements and attractions of Zone 2, which are more of a natural-recreational type; With a numerical value of zero, they are in the first and highest rank, and the attractions of region four with a numerical value of 0.752 are in the lowest rank and last priority in terms of tourists. These findings are a good guide for pathology, policy and planning. Appropriate planning of urban development will be the study area with a focus on tourism.

    Keywords: spatial distribution, elements of tourism, Environmental quality, Ardabil City
  • Mostafa Mirabadi *, Sadegh Besharatifar Pages 139-154
    Introduction

    One of the principles of passive defense which needs to be paid attention when utilized in critical and sensitive uses is the distribution and deployment of such uses, therefore is to keep and observe appropriate distances and boundaries and also the proximity to other significant uses.

    Purpose of the research: 

    Explaining the distribution pattern of vital land uses and identifying vulnerable urban tissues is the main purpose of this study.

    Methodology

    The presented study has been done with descriptive-analytical methodology for the city of Mahabad (2020). The used data in the study are quantitative (shape files) and in order to measure the density of the distribution of the uses and also their distribution pattern in Mahabad (which are the aims of the study), ArcGIS software’s spatial statistics techniques have been used intensely.

    Geographical area of research: 

    The study area of this research is the city of Mahabad, which is located in the south of West Azerbaijan province.

    Findings and Discussion

    The results show that the distribution pattern of the critical faculties is a clustered pattern in a way that the most of these facilities are observed in the central and western parts of the city. Also, the geometric and geographical center is located in the central part and extends northeast to southwest. In other words, the deployment of support and management centers in the central part and major military centers in the western part of the city has caused such a distribution pattern. Therefore the tissues located in these parts have the most vulnerability. In addition, the results from the calculations of the radius of vulnerabilities of critical land uses revealed the fact that 78 thousand people, roughly equal to %53 of the total population and also 887 hectares, equal to %37 of the total area of the city are located in the vulnerability zone center (Elliptical Standard Deviation). This zone which includes the central neighborhoods and the initial and worn out core of the city has a high density of population comparing to the other urban neighborhoods, hence comprises a large part of the urban population.

    Conclusion

    The issue of vulnerability and safety against accidents and military conflicts in the city of Mahabad is very serious.

    Keywords: Passive Defense, Critical Land Uses, Distribution, Vulnerability, Mahabad city
  • Nasrin Nikdel, Rafat Shahmari *, Sedigheh Hassanimehr, Hossian Asghari Pages 155-168

    Introduction:

    Today, improving livability in villages and cities is one of the main goals of planners in every country. For this purpose, first of all, an accurate and comprehensive knowledge of livability and its Indices is required in order to level the villages and rural district based on them and then plan for their improvement.GoalThe aim of this study is the Leveling of villages of Sowme’eh Sara county based on livability Indices.

    Methodology:

    The present study is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of methodology. The statistical population of the research is 22790 rural households in Sowme’eh Sara county. To achieve the purpose of the research, library resources and field studies based on the distribution of questionnaires and interviews with 377 heads of households living in sample villages(20 villages selected by stratified and random sampling method) decision-making was used. For data analysis, t-statistical method and regression analysis and COPRAS decision method were used.

    Geographical area of research:

    The geographical area of research is the rural settlements of Sowme’eh Sara county.

    Results and Discussion:

    The findings showed that there is a difference between the 24 Indices in the studied villages and the leveling of the villages does not follow a specific rule, so that according to the Indices of livability, Hindkhaleh village (with a distance of 19) And the two rural district of Hindkhaleh, Siavi (distance 18) and Laksar (distance 17.5) km from the city center of Sowme’eh Sara are at very favorable, favorable and average levels, respectively. Also, the findings of regression analysis showed that with a unit increase in the distance of villages from the center of the province (Rasht city) by -0.534, changes can be explained in the amount viability of villages in Sowme’eh Sara.While the distance from the center of the Sowme’eh Sara does not explain the changes in the amount of livability.

    Conclusion

    The research results show the livability status of the villages of Sowme’eh Sara county are not at the same level based on the studied Indices.

    Keywords: livability Indices, Leveling, rural district, Sowme&rsquo, eh Sara county
  • MohammadTAghi Heidari, Mohammad Rasoli *, Parvin Rahmati, Sharareh Saeedpour Pages 169-183

    Rituals in a city are magnetic, And they can be effective in conversion, alliance, and bonding, and by articulating components, they increase mobility, bargaining, and overall alliance power. Through the ritual propellants of the city, instead of being a silent, undefined and unknown being, It becomes something that is made of many more parts and many more joints.. In this context, the present article tries to explain the effects of ritual tourism in Armaghankhaneh and its effects on the metamorphosis of the city. The present article is descriptive-analytical and the information required for the research has been collected through library and survey methods. In this framework, to analyze the model mental software to examine the effects, SPSS is used to express the indicators of centrifuge, dispersion, kmo and Bartlett test, and finally smart pls software to express the level of significance. The performance of the indicators is exploited. The results of the present study show a 66% effect of religious tourism in the transformation of Armaghankhaneh. In this context, religious tourism has been most effective in investing in various public-private institutions, improving job opportunities, improving urban attractiveness, favorable tourism image, improving urban services and infrastructure, and defining a new urban identity.The present article is descriptive-analytical and the information required for the research has been collected through library and survey methods. In this framework, to analyze the model mental software to examine the effects, SPSS is used to express the indicators of centrifuge, dispersion, kmo and Bartlett test, and finally smart pls software to express the level of significance. The performance of the indicators is exploited. The results of the present study show a 66% effect of religious tourism in the transformation of Armaghankhaneh. In this context, religious tourism has been most effective in investing in various public-private institutions, improving job opportunities, improving urban attractiveness, favorable tourism image, improving urban services and infrastructure, and defining a new urban identity.

    Keywords: Event Based Tourism, Newborn of the city, social transformation, gift house of Zanjan
  • Maryam Molaei, Hossein Safari *, Farzaneh Asadi Malekjahan Pages 185-198
    Architectural and urban features of the past explain the identity of cities. The study of the historical contexts of cities, the spatial structure and configuration of historical spaces, and specifically residential buildings, reveals the extent to which the structure of space affects the behavioral patterns of residents. It should be noted that the yard and open space of residential buildings are the center and core for organizing home spaces. This article was examined the yard configuration of residential buildings in the historical context of Lahijan in Sharbafan neighborhood in the twentieth decade. The research method in the present study was associated with descriptive-inferential analysis, which was done quantitatively and qualitatively. In the qualitative section, library documents were examined. In the quantitative part, first, the spatial structure of Sharbafan neighborhood was simulated based on an old photo belonging to the 1320s by Cinema 4D software. In the next step, the simulated range plan was drawn in Autocad software and dxf output was taken from it. To analyze and study the spatial organization and space syntax, and to obtain a variety of indicators of combined analysis using the axial map, among the software in this regard, by studying and reviewing, UCL Depth Map software has been used for this research. Comparing the visual and axial Intelligibility of the samples shows the superiority of the two-sided type in axial and visual Intelligibility over the one-sided and middle-sided types. The highest correlation was observed in the visual Intelligibility of the two-sided type and the lowest correlation was observed in visual Intelligibility of the one-sided type. Access to physical information and spatial structure of historical contexts through photographs allows the study and comparison of the current situation with the previous era. Analysis of spatial and physical structure of the simulated model with space syntax software makes it possible to study architecture and spaces of historical contexts.
    Keywords: Space Syntax, Intelligibility, Cinema 4D, Lahijan city, Historical context
  • Leila Sayyad Bidhendi *, Yaser Gholipour, Mohammad Eskandari Nodeh Pages 199-209

    The rural management system in Iran faces problems such as attitudes in planning and resource distribution, technocratic and government-oriented governance, low agricultural productivity ratio, unfavorable situation of rural education and low participation in rural development planning. On the other hand, rural councils are considered as a fledgling institution and as a new rural management and executive managers at the village level. The aim of this study is to identify the factors affecting the sustainability of rural development management according to the performance of rural councils in Shanderman district. The research seeks to answer the question: According to which factors, the operation of rural councils affects the sustainability? Research is in nature, applied and developmental and is considered as qualitative research. The statistical population in the qualitative stage includes a group of experts and university professors who are first selected in a purposeful manner and in the form of snowballs. Data were then collected by Delphi method in two stages with semi-structured interview. Interview data were analyzed in three stages of open, axial and selective coding to classify concepts and categories. Findings show that the operation of rural councils in the form of 7 general indicators is effective in sustainable management of rural development. Environmental index, socio-cultural index, economic index, planning index, institutional-organizational index, administrative index and physical index that are extracted and their relations are evaluated with, through axial coding process by selective coding of sustainable development management.

    Keywords: Qualitative analysis, Rural Development, rural management, Rural Council, Shanderman
  • Hossein Farahani *, Fariba Abbasi Pages 211-224

    Resilience is one of the most important factors in achieving the sustainability of rural settlements. As resilience increases, the vulnerability of settlements to hazards decreases. The purpose of this study is to analyze the resilience components of rural settlements against earthquake risk. The present research is applied and its method is descriptive-analytical and library and field methods have been used to collect data. The statistical population of this study is the heads of households in 20 villages and rural specialists in Ijroud city. Using Cochran's formula, the required number of samples to complete the questionnaire has been calculated in a total of 342 cases (305 rural heads of households and 37 rural specialists). Face validity was evaluated by 35 faculty members of the Department of Geography, University of Zanjan and averaged 1.7. The reliability of the variables was calculated by Cronbach's alpha coefficient of 76%, which indicates its acceptability. For quantitative analysis of data, statistical tests such as (one-sample t, path analysis, analysis of variance) were used. The results show that the resilience situation in the studied villages of Ijroud city against the occurrence of a possible earthquake in all components, with an average of 3.33 is unfavorable and the values tend to be vulnerable. Also, among the four components, the physical component with a total of direct and indirect effects explains 56.5% of alpha and is the most effective component in the resilience of Ijroud city. The four dimensions of resilience, in total, could explain 74.9% of the resilience of Ijroud city.

    Keywords: resilience, Rural settlements, natural hazards, route analysis, Ijroud city
  • Mahmod Arvin *, Ahmad Pourahmad Pages 225-238

    Urban sprawl and its environmental impacts are important components of global environmental change research and are a key issue for sustainable development. To understand and manage land use change and to direct urban development plans, it is important to examine the drivers of urban sprawl. The purpose of the research is analysis of drivers of urban sprawl in Ahvaz city. This research is descriptive-analytic and in terms of objective, applied analytic. The method of data collection is library-documentary and survey. To complete the questionnaire, the opinions of 50 researchers who have conducted research in relation to the city of Ahvaz and related managers and experts have been used. In order to investigate the effect of dimensions (drivers), the second order confirmatory factor analysis was used in LISREL software. The 45 identified driver affecting the urban sprawl of Ahvaz are classified into 7 dimensions including management, legal, social, economic, physical-spatial, environmental, and transportation. The results show that the economic dimension with a coefficient of 0.88 has the highest impact, followed by social (0.87), management (0.76), physical-spatial (0.72), legal (0.71), transportation (0.61) and environmental dimensions, respectively. (0.58) are located.Urban sprawl and its environmental impacts are important components of global environmental change research and are a key issue for sustainable development. To understand and manage land use change and to direct urban development plans, it is important to examine the drivers of urban sprawl. The purpose of the research is analysis of drivers of urban sprawl in Ahvaz city. This research is descriptive-analytic and in terms of objective, applied analytic. The method of data collection is library-documentary and survey. To complete the questionnaire, the opinions of 50 researchers who have conducted research in relation to the city of Ahvaz and related managers and experts have been used. In order to investigate the effect of dimensions (drivers), the second order confirmatory factor analysis was used in LISREL software. The 45 identified driver affecting the urban sprawl of Ahvaz are classified into 7 dimensions including management, legal, social, economic, physical-spatial, environmental, and transportation. The results show that the economic dimension with a coefficient of 0.88 has the highest impact, followed by social (0.87), management (0.76), physical-spatial (0.72), legal (0.71), transportation (0.61) and environmental dimensions, respectively. (0.58) are located.

    Keywords: urban sprawl, drivers, Ahvaz city, LISREL
  • Ebrahim Zahedi Kelaki, Sadroddin Motevalli *, Hassan Mahmoudzadeh, Gholam Reza Janbaz Ghobadi Pages 239-256
    Today, urban society is facing many problems, including environmental issues. Behshahr city has also been created due to population change and increase in construction with many environmental issues such as: change and destruction of natural lands, reduction of green areas, fragmentation of land uses, etc. Based on the purpose of this study, the ecological change of Behshahr city in order to provide solutions for ecological configuration of the landscape (landscape) and the promotion of environmental radiation, using the principles of the landscape with the Forman mosaic model (spots, corridors and matrices) and Pathology is one of the structural elements of the landscape. For this purpose, first the elements of the ecological structure of the city were detected using satellite images of 1986 and 2020, then the changes of these elements were analyzed by 5 metric landscape (MNN, LSI, MPS, LPI, NP) in Fragstats program and in The pathology of these elements was continued by analyzing natural and artificial spots and corridors of the city. Finally, by zoning the degree of ecological continuity (vegetation) in Arc GIS software, solutions were provided to improve the ecological continuity of each zone. The results show that the elements of ecological structure, especially agricultural spots, gardens and green space of Behshahr city are not in good condition in terms of composition and spatial distribution and during the study period in terms of ecological continuity, especially agricultural spots have been severely damaged. So that crop and garden green spots have decreased by 52% and 31%, respectively, during the last 34 years. Last year it was reduced by about 48 meters, gardens and green spaces by about 10 meters, and the distances between similar ecological spots increased. Finally, it leads to the presentation of: (1) operational and executive "protective" solutions in relation to natural and green corridors and stains (2) and "corrective" operational and executive solutions based on the creation of green ecological networks and the restoration of stains. Destroyed as well as a critical network map of the study area.
    Keywords: Ecological structure, environmental resilience, Mosaic model, Behshahr city
  • Saeid Zargarani, Vahid Riahi *, Hassan Afrakhteh Pages 257-269
    Introduction

    Cooperatives as an organization are a system for movement and coordination of various efforts between members to gain common targets.

    The purpose of the study: 

    The aim of the current research is to find out the effective factors in the cooperation of villagers in Rural cooperatives companies.

    Methodology

    The current study is applied regarding the purpose of the study, and descriptive-analytic with respect to method. To study the success rate of rural cooperative companies in the city, Central Division has been done. The study objectives include: attitude towards cooperative members, the participation rate of members of the cooperative activities of companies, studying the social, economic and individual members, mutual understanding and relations between these effects.

    Geographical area of the research: 

    This study has been done in the geographical area of Shahriar.

    Results and discussion

    The study is descriptive and solidarity through a survey using questionnaires and interviews. The statistical community members of rural cooperative companies in Shahriar City Township had a total of 3000 people. Number 345 out of random sampling as the sample were determined. Validity of the questionnaire was also calculated.

    Conclusion

    Data analysis showed that there is a significant relationship and a strong correlation (65% = r) between trait individual satisfaction, attitude and knowledge, land and household income levels and these variables significantly associated with successful partnerships there.

    Keywords: rural development, rural production cooperatives, rural Partnership, Shahriar city
  • MohammadSaeid Izadi *, Mana Taheri, Hamid Majedi, Zahra Saeede Zarabadi Pages 271-282

    Due to the deep changes in Contemporary societies and the transition from the traditional to the modern and postmodern societies, the old and pre-constructed identity has become a constructed thing that is constantly being restored; it has been influenced by a complex network of causal relationships in various physical, functional, social, semantic, and natural aspects. This is important in the place identity, especially in historical areas, due to drastic economic and physical changes, as these areas are in fact the most important identity element of cities. Thus, the historical district of Tehran is examined due to the double importance of the components of political economy that marginalize identity factors. Accordingly, the aim of this study is to determine the causal relationship and prioritize the components of spatial identity. In order to achieve this goal, first, 19 questionnaires were given to experts using purposeful and consecutive sampling method based on the logic of DAMATEL model in the form of a 32 * 32 matrix, the relationships between variables are determined and then The importance of each is determined by using the combined model of the DEMATEL and the Analytical Network process. The results show that the "social" criterion is the most important criterion, followed by the "semantic" and "physical" criteria. the indicators of "the degree of adaptation of space to climate", "the level of memorization of space", "the degree of visual appeal”, “the rate of occurrence of specific and unique events in space" are the most important indicators in the network.

    Keywords: Identity of place, Analytical Network Process, DEMATEL Model, DANP hybrid model, Tehran
  • Sanaz Saeedi *, Mehdi Asiaei Pages 283-298

    One of the most important natural hazards is floods, which will cause a lot of damage if they occur. One of the most important ways to deal with this natural hazard is to zoning the flood potential. The present study was conducted with the aim of zoning the risk of floods in Fariman city with emphasis on urban and rural areas in 1399. This type of research is an applied type in which fuzzy logic, hierarchical analysis and GIS software are used. The eight criteria studied in this paper include slope, distance from the river, altitude, geology, land use, rainfall, drainage density and vegetation. Based on the results obtained from the combination of layers by fuzzy overlap method and the final weight obtained from the fuzzy hierarchy analysis model, in which the height variable with a weight coefficient of 0.271 is the highest and land use with a coefficient of 0.040 has the lowest impact on flooding. The study area has. Therefore, according to the flood risk classification map of Fariman city, it can be stated that very high risk areas 17.8%, high risk areas 14.2%, medium risk areas 20.4%, low risk areas 22.5% and areas with high risk Occupies very little risk with 25.1% of the city area; It should also be noted that the city of Freeman is in a very low danger zone. In terms of rural settlements, most of the settlements in this city are in the zone of moderate vulnerability. Therefore, it is suggested that the necessary attention be paid to the improvement, design and implementation of watershed and aquifer management projects and the location of new cities and towns, as well as rural development projects in the study area. Planners and decision makers should also take the necessary action to reduce the risk of proper location of infrastructure and location of city facilities.

    Keywords: natural hazards, zoning, floods, fuzzy logic, hierarchical analysis